Snad se nemýlím, ale zdá se, že jsem doposud dost nepsal o svém segedinu. O tom, kterej jsem naučil jíst i zapřisáhlou odpůrkyni zelí v jakékoli podobě – Marušku, která pochází z Maďarska a která si málem cikla do textilu, když jsem jí prozradil, že české maso na zelí a mleté paprice se jmenuje jako město, které leží v její zemi.

Segedošem jsem už nakrmil nejednoho strávníka a získal jsem na cviku, kterej se s každou reprízou stává železnou košilí. No a jak jsem se tudleva zmínil na nedávném dýchánku s novou kolegyní a jejím kocórem o mým oblíbeným eintopfu, nezbylo mi, než dovalit dneska do roboty pudélko s výsledkem včerejší noční píle.

Reakce Alexina pana K. mě mile překvapila. Chtěl jsem po něm následně, aby připsal něco víc, protože mi bylo jasný, že o sexedin vás nemůžu ochudit. A pan K. připsal, ačkoli teď honem nevím, jestli by nebylo bývalo lepší dostat jen tu první zprávu… 🤣🤣🤣

segedin_LI

Čert ale vem kus žvanca! Objevil jsem provedení naší hymny, který mně sesunulo čelist až do míst, po kterých normálně chodím. Varhana Orchestroviče znám, ale příliš nesleduju. Jeho pojetí písně Kde domov můj, do kterýho umně vetkal Smetanu, Dvořáka i Janáčka, se nebojím označit za geniální! Pusťte si to víckrát, abyste si všimli drobných kudrlinek a vylepšení, mohutné až scénické velikosti, absolutně přesných harmonií a nástupů. Za mě upe nejvíc je střípeček Sinfonietty v čase 00:54!

P.S. Dlouho jsem sem nešupl recept, tak tu je segedin po maxovsku:

2x větší cibule
kilo masa (nejraději mám plecko)
2x strouček česneku
2x lahev zelí (obyč, kysaný je moc kyselý)
kmín celý
olej/sádlo
rajčatový protlak
mletá paprika
sůl, pepř, ocet, cukr, chilli
zásmažka

Cibuli nakrájím a na oleji restuju do světle hněda spolu s kmínem. Přidám na kostky maso a nechám zatáhnout (tj. maso změní barvu ze všech stran). Přidám celý sáček papriky a bleskově projedu na ohni a hned odstavím. Přeliju vodou tak, aby bylo maso ponořený, přidám cca 10 až 15 deka protlaku. Lehounce osolím, opepřím a šup tam drobínek chilli. Pod pokličkou vařím 40 minut na mírném ohni. Jen tak, aby dílo probublávalo, nikoli aby zuřivě vřelo. Průběžně hážu oko, jestli je vše dostatečně podlité. Po 40 minutách přidám zelí, včetně nálevu, a vařím dalších 30 minut. Opět pod pokličkou a na mírném plameni. Stále průběžně hlídám, aby bylo dost majdy, jinak se pak musí drhnout kastroly. Po půl hoďce zkontroluju maso, musí být jak dort (odpadne od vidličky)! Dle chuti dosolím, dopepřím, nebo ještě přibrousím ostrost. Drbnu kousek cukru a pár kapek octa tak, aby při ochutnávání reagovaly pohárky zboku jazyka – maličko ale jen opravdu náznakem se musí stáhnout pusa jak u citronu. A protože su líná sviňa, v závěru zahušťuju knorr hotovou jíškou tmavou, která nejen utáhne texturu akorát tak na knedlu nebo chlebík, ale vytáhne už tak vytaženou barvu k dokonalosti.

IMG_0128IMG_0672

Někdy dělám i karlovarskou knedlu v ostravským aranžmá. Na ni si kupte rohlíky, mlíko, máslo, zelenisko (petrželka a šnitlík nejlepší), muškátový květ a oříšek, vejce. Rohlíky nakrájejte na kostky, přelijte teplým mlíkem a přepuštěným máslem dost na to, aby se všecko vsáklo a po vypracování zbyla jednolitá hmota. Do ní šup tři vejce, nasekanou petržel a pažitku. Osolte, přidejte muškátového květu (jen lehce, jinak je to pak hořké) a muškátového oříšku (ještě méně, protože se to pak nedá jíst). Nechte pár minut odpočinout a vařte v páře nebo ve vodě. Já používám parní hrnec, ve kterém tvořím knedlíky a bochánky.

IMG_0343IMG_0344

P.S. Pryč od papání, zpět k umění. Další důkaz o Varhanově výjimečnosti – remake melodií večerníčků. Bravo!

Reklamy

7 komentářů: „Sinfoniettní sexedin

    1. Díky, kolego. Brzy, co nejdříve, jsi zván na další lekci Maxova gastro dýchánku. :) Segeďák bych pro tentokrát vynechal a navrhuji třeba výpečky se špenátem, hm?

      To se mi líbí

  1. Teda naštěstí jsem zrovna dosnídala výborný maďarský gulášek, jinak bych děsně záviděla! :-) Segedín dělám obdobně, jen přidávám bobkáč a nové koření. Ani ne kvůli chuti, nepoznám to, ale dělaly to tak ženy v mé rodině. Recept na karlovarský knedlík si ale vypůjčím a co nejdřív zkusím!!! Knedlíky také dělám v parním zařízení, ale mám starší typ, nemám tam žádné vychytávky na tvarování. Nebo že by tam šlo vložit cokoli, možná, mě tak napadlo, třeba miska od zmrzliny… Jíšku taky často používám tu kupovanou tmavou, jednak jsem líná ludra, a pak kvůli té barvě…

    Liked by 1 osoba

    1. Knedlu klidně udělej(te) v pudélku (škatule na jídlo) nebo ve formě na led do mrazáku. Aspoň bude výtvor dobře vypadat na talíři. Já dávám víc vajec, má to pak příjemnou chuť, která se dobře snoubí s muškátem a kyselostí segedinu. Jak kdybys(te) papala gulášek s vejcem (což jsem ochutnal v Rumunsku). Fakt skvělý, zkus(te) to.

      To se mi líbí

      1. Jo, udělám. Škatule na jídlo mě napadly. Hlavně ty recepty nesmaž, vrátím se pro ně, až to bude aktuální! :-)) Maxi, pokud Ti nevadí, že Ti tykám, tykej mi taky, ano? Není to kvůli nějakému družení, klídek :-) , jen pro stárnoucí osobu je to praktičtější na zapamatování.
        A koukám, že se tady všude moc rozepisuju, tak já trochu přibrzdím. Ale je to těžké, na dobré papů nedokážu nereagovat :-))

        Liked by 1 osoba

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s